Rich Hopkins & Luminarios - RINGNES PUB, JÖNKÖPING - Onsdag den 23 augusti 2000.

 

Recension från Finnveden Fredag den 25 augusti 2000.

Av TORBJÖRN ÅKERBLAD.


MC5:s legendariske basist Mike Davis i Jönköping.

Jag ska villigt erkänna att Rich Hopkins är en artist som tidigare gått mig förbi och därmed kan jag inte i någon större utsträckning berätta om hans musikaliska bana. Annat än att Rich har funnits i branschen sedan mitten av 80-talet och sedan dess vräkt ur sig en hoper skivor på bolaget Blue Rose. Mestadels med Rich Hopkins & Luminarios, men även som gitarrist i Sand Rubies.

Men själv tog jag bilen till Jönköping för att se bandets basist, Mike Davis. Mannen som på 60-talet ingick i en av de mest markbrytande och stilbildande konstellationerna i rockhistorien, MC5 från "the Motor City", Detroit. Utan MC5 och The Stooges (med Iggy som kapellmästare) vågar jag påstå att den engelska punken, om den ens skulle tillkommit, inte hade sett ut som den gjorde. Grungevågen skulle definitivt ha rammat en vågbrytare och svenska undergroundhjältarna Union Carbide Productions (numera Soundtrack Of Our Lives) hade fått leta inspiration någon annanstans. Det är stort att med detta i ryggen få se Mike manövrera sin fenderbas, fortfarande med samma attack i spelet som för drygt 30 år sedan. Att han överhuvudtaget lever är nog inte illa med tanke på hur det gick med bandets sångare, Rob Tyner.

Rich Hopkins & Luminarios har en stor portion Neil Young inspiration. Lite väl mycket i gitarrspelet, tycker jag själv. En stor del av konserten i onsdags bestod av lugna, lite countrybluesiga låtar. Rich skriver grymt fina texter och blundade man var man med bandet på ett dammigt hotell i El Paso, som en av låtarna handlar om, eller såg sorgen i ögonen på de personer han sjöng om.

Men sista halvtimman, efter att en i publiken på inrådan av bandet bytte öl mot mer musik, blev det mer drag. Musiken blev rockigare. Det lutade mycket åt 70-tals psykedeliarockarna MAN ett tag.

Med Richs rymdinfluerade gitarrspel från det avslutande jammet var det bara att trava fram och köpa skivor. Dom snurrar förmodligen just nu...

 


 

Back to homepage